Tips voor in de sauna

Bekijk alle sauna’s

Tips voor in de sauna
Voor de beginnende sauna gebruiker hebben wij, voor een aangename (eerste) kennismaking met de sauna, de volgende tips voor u opgesomd:

Uw plaats in de sauna
Wanneer u nog niet eerder in een (infrarood)sauna bent geweest is het verstandig om plaats te nemen op de laagste saunabank. Op deze manier kunt u langzaam wennen aan de hoge temperaturen. Op de hoger gelegen saunabanken kunt u, omdat de warmte van de sauna daar het hoogst is, als beginnende sauna gebruiker al snel een onaangenaam gevoel krijgen. Wanneer u wat meer gewend bent aan de warmte van de sauna en uw lichaam begint te zweten, kunt u een hoger gelegen saunabank proberen. Optimale ontspanning bereikt u wanneer u uitgestrekt op een saunabank te gaan liggen. Zo wordt de warmte van de sauna over het gehele lichaam verdeeld en wordt de bloedsomloop minder belast.

Gebruik van de sauna
In de eerste plaats is een verblijf in de sauna geen wedstrijd. Houd rekening met uw eigen welzijn en gezondheid. Voor het gebruik van de sauna bestaan geen voorgeschreven wetten. Als beginner raden we u wel aan eerst te starten met één saunasessie om te kijken hoe u de sauna ervaart. Daarnaast kunnen we u het volgende adviseren:

* Blijf niet langer dan 30 minuten in de sauna (afhankelijk van uw eigen beoordeling)
* De aangeraden temperatuur is 50 graden celcius
* Voor ouderen en kinderen wordt aangeraden de tijd korter en de temperatuur lager te houden
* Bij dagelijks gebruik ook korter en minder warme temperaturen
* Voor zwangere vrouwen, kinderen en pas geopereerden is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen. Doorgaans duurt een sessie zo’n 30 minuten met een gebruik van 3 à 4 keer per week.

Met of zonder kleding
Een saunasessie is het meest aangenaam en effectiefst wanneer zonder kleding ofwel badkleding. In een infrarood sauna komt warmtestraling vrij die zorgt dat het lichaam zichzelf gaat koelen door middel van transpiratie. Hoe droger de lucht in de saunacabine, hoe beter de transpiratie kan verdampen. Wanneer u met (bad)kleding gebruik maakt van de sauna, zal het lichaam niet zo goed kunnen afkoelen door het eigen afkoelsysteem en kan er minder lang genoten worden van de warmte van de sauna. Tevens kan de (bad)kleding heet gaan aanvoelen op de huid, wat geen bevordering is van de hygiëne. Ook het dragen van sieraden is afgeraden, gezien sieraden binnen enkele minuten gemakkelijk de omgevingstemperatuur aan kunnen nemen.

Eten & drinken
Bij het gebruik van de sauna wordt door transpiratie veel vocht aan het lichaam onttrokken. Water is het beste middel om het vochtgehalte van het lichaam weer op peil te brengen, tussen en na uw saunasessie. Dit vochtverlies compenseert het lichaam door vocht aan uw weefsels te onttrekken. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en komt het tot een verhoogde stofwisselingsactiviteit. Het is van belang na en tussen het saunagebruik door voldoende te drinken. Alchohol onttrekt namelijk, net als de sauna, vocht aan het lichaam. Ook is het afgeraden om met een volle buik de sauna in te gaan. Een volle maag moet namelijk hard aan het werk om het eten te verteren. Dit gaat slecht in combinatie met de moeite die het lichaam moet doen om de warmte van het lichaam kwijt te raken. Aangeraden is een lichte maaltijd te nuttig. Een volle buik kan in een sauna leiden tot een tekort aan bloed in de hersenen, wat een vervelende hoofdpijn of duizeligheid kan veroorzaken.

Claustrofobisch
Er zijn mensen die de sauna vermijden omdat ze bang zijn voor het verblijf in een kleine en benauwde ruimtes. Echter zijn er ook voor mensen met claustrofobie mogelijkheden om van de sauna te genieten. Onze infrarood sauna’s beschikken over een glazen deur waardoor u goed zicht heeft op uw omgeving. Hierdoor heeft u minder snel het idee opgesloten te zitten. Therapeutische hulp kan in de ergste gevallen ook uitkomst bieden, maar vaak is dit niet noodzakelijk.

Geur
In een warme sauna kan uw parfum tot uiting komen als een stinkende geurwolk. Ook het gebruik van een gezichtscreme wordt afgeraden. De crème kan door de warmte van de sauna namelijk smelten, met als gevolg dat uw ogen gaan prikken. Voorafgaand aan uw saunasessie raden we dus aan een reinigende douche te nemen zodat u fris en fruitig de sauna in kunt gaan.

Afdrogen
Voorafgaand aan uw saunasessie raden we aan een reinigende douche te nemen. Vanuit hygiënisch oogpunt is dit wel zo fris en ook is het belangrijk dat u uw lichaam goed droog maakt. Dit om de transpiratie zo min mogelijk te belemmeren.